Wyniki Twojego wyszukiwania

Blaty kuchenne z kamienia – dlaczego warto je wybrać?

Dodany przez Karol Serwatko 1 września 2021
| Bez kategorii
| 0

Duża popularność programów kulinarnych oraz gotujących osobistości sprawiła, że Polacy pokochali gotowanie, a stwierdzenie, że kuchnia jest sercem domu, stało się jeszcze bardziej aktualne. Gotujemy razem z partnerem, z dzieckiem, a nawet ze znajomymi, a najlepsze imprezy to te, które odbywają się przy kuchennym blacie. To właśnie nad blatem chcemy się pochylić i przedstawić zalety oraz funkcjonalność tych wykonanych z kamienia.

Kamień na blat – jego najważniejsze zalety.

Kuchnia to oprócz łazienki najbardziej wymagające miejsce w naszym domu. Zmieniające się temperatury, wilgoć oraz stały kontakt z wodą, sprawiają, że nie każdy materiał, z którego zostanie wykonany blat, zda egzamin użyteczności i wytrzymałości. Niech rzuci kamieniem ten, który nigdy nie postawił rozgrzanej patelni lub garnka bezpośrednio na blacie – takie zachowanie „wybaczą” nam jedynie blaty kuchenne z kamienia, którym niestraszne wysokie temperatury. Z tego powodu kamienne blaty chętnie wybierane są do profesjonalnych kuchni, gdyż cechuje je spora wytrzymałość, pomimo braku ostrożności kucharzy. Duża odporność na wysokie temperatury sprawia, że kamienny blat można bez problemów montować przy gazowych kuchenkach, bez ryzyka nadmiernego nagrzania powierzchni blatu. Niewątpliwą zaletą, jaką docenią osoby, które w kuchni nie lubią ograniczeń, jest możliwość krojenia, tłuczenia mięsa bezpośrednio na blacie.  

 

Jak dbać o blat kuchenny z kamienia?

Blat kuchenny z kamienia to materiał na długie lata, który rzadko ulega zniszczeniu. Potrzeba jednak pamiętać, że kamień naturalny jest materiałem nasiąkliwym i dlatego wymaga okresowej impregnacji. Impregnacja zabezpiecza blat przed nasiąkaniem wodą, barwnikami, tłuszczami oraz drobnoustrojami.  Dlatego od czasu do czasu warto użyć impregnatów, które chronią powierzchnię blatu i powodują, że dbanie o blat wykonany z kamienia nie wymaga od domowników zbyt wiele czasu i poświęceń, a do utrzymania czystości często wystarczy woda i ściereczka.

 

Blat kwarcowy czy granitowy, a może marmur – który wybrać?

Jeśli już przekonaliśmy Was, że urządzając kuchnię, warto postawić na blat kuchenny z kamienia, wciąż pozostaje kwestia, który materiał będzie lepiej się prezentował i dłużej zachowa nienaganny wygląd. Najczęściej zalecane kamienie, z których wykonywane są kuchenne blaty to naturalny granit i kompozytowy kwarc czyli konglomerat kwarcowy lub inaczej kwarcogranit.

 

Granit w kuchni zazwyczaj kosztuje nieco więcej, lecz jego wytrzymałość, odporność na działanie wody, wysokich temperatur czy chemikaliów rekompensuje ostateczną cenę. Naturalny materiał świetnie prezentuje się w nowoczesnych wnętrzach, często dość surowych i minimalistycznych. Wadą granitowych blatów jest ich ciężar, gdyż przy zakupie mebli kuchennych warto zwrócić uwagę, czy będą w stanie wytrzymać nacisk blatu.

 

Blat kwarcowy z konglomeratu kwarcowego to świetna alternatywa dla naturalnego granitu i naturalnego kwarcytu, gdyż jakością wcale nie ustępuje tym dwóm materiałom. Blat kwarcowy wykonany z konglomeratu kwarcowego zwany także kwarcogranitem powstaje z drobnych elementów naturalnego kwarcu z dodatkiem żywicy i barwników. Odpornością na uszkodzenie i nasiąkliwość nie tylko nie ustępuje, ale nawet przewyższa granit. Ponadto jest lżejszy i sprawia wrażenie materiału znacznie cieplejszego niż naturalny kamień. Biorąc pod uwagę kwestie wytrzymałości oraz estetykę wykonania, możemy spokojnie zastąpić granitowy blat, jego kompozytowym odpowiednikiem.

 

Blat wykonany z marmuru dla wielu osób oznacza prestiż, lecz, pomimo że to materiał niezwykle elegancki, nie sprawdzi się w każdej przestrzeni kuchennej. Marmur to kamień, który łatwo przyjmuje plamy, jest nasiąkliwy i łatwo go uszkodzić. Aby długo cieszył nasze oko, konieczne jest zaimpregnowanie blatu i ostrożność przy jego czyszczeniu. Marmurowy blat łatwo zarysować, więc niewybaczalnym błędem jest krojenie bezpośrednio na powierzchni blatu.

 

Blaty kuchenne z kamienia – gdzie zamówić?

Wybierając blat kuchenny, warto skontaktować się z firmami, które specjalizują się w produkcji kamiennych posadzek, blatów czy schodów. Doświadczenie w obróbce kamienia sprawi, że blat, który wybierzemy, będzie nie tylko pięknie się prezentował, ale także posłuży nam na lata. Wśród wielu firm, szczególnie przypadła nam do gustu oferta producenta MASTERSTONE – https://www.masterstone.pl/oferta/blaty-kuchenne-i-lazienkowe, gdzie znajdziecie wysokiej jakości blaty kuchenne wykonane z granitu i konglomeratu.

Typ oferty
Kategoria
Cena
Powierzchnia
Pietro
Liczba pokoi
{{prop.label}}
{{prop.label}}
{{prop.label}}