Wiele osób obok rabat z kwiatami i ozdobnymi krzewami decyduje się na wygospodarowanie choćby niewielkiego miejsca na warzywniak. Jego uprawa to nie tylko relaks i satysfakcja, ale też gwarancja, że wszystkie warzywa będą zdrowe i ekologiczne.
Nie da się ukryć, że warzywne grządki, zwłaszcza w połowie sezonu nie wyglądają reprezentacyjnie. Warto więc wyznaczyć im miejsce na tyłach ogrodu, pamiętając oczywiście o odpowiednim nasłonecznieniu. Warzywniak można też z powodzeniem odgrodzić za pomocą żywopłotu lub po prostu płotu. Należy pamiętać też o żyznej glebie. Żeby latem mieć własne warzywa to jeszcze jesienią trzeba bezwzględnie nawieść ziemię, a najlepiej w tym przypadku sprawdza się naturalny kompost.
W kwietniu, z przygotowanym wcześniej podłożem, można wyznaczyć grządki w zależności od tego, jak duży jest warzywniak i jakie warzywa są planowane. Jeżeli jest to Twoja pierwsza przygoda z ogrodnictwem nie porywaj się z motyką na słońce i pamiętaj, że grządki powinny zawierać te produkty, których używasz na co dzień. Na początek niech to będą warzywa takie jak: marchew, pietruszka, sałata, koper, szczypior czy pory. Wybierając nasiona, warto przepłacić kilka groszy i kupić je od sprawdzonych producentów. Na opakowaniach zawsze znajduje się informacja o tym jak i w jakim terminie najlepiej rozpocząć wysiew.
to słowo kluczowe podczas planowania miejsca wysiewu nasion. Wiele warzyw hamuje rozwój innych, ale są i takie, którym w odpowiednim towarzystwie rośnie się znacznie lepiej.
Zioła posiadają niesamowite właściwości lecznicze i są bogactwem witamin, dlatego warto mieć je w swoim warzywniaku. Co więcej mają pozytywny wpływ na inne sadzonki. Tak więc w każdym warzywniku powinna znaleźć się bazylia, mięta czy rozmaryn.
Cebula idealnie odnajduje się w sąsiedztwie lawendy, która odstrasza nieprzyjacielską mszycę. Truskawki lubią towarzystwo szpinaku oraz fasoli, a buraki współgrają z rzodkiewką, kalarepą i soją.
Jednak jeżeli marzą ci się takie warzywa jak dynie, kabaczki czy patisony musisz mieć do tego odpowiednio dużą przestrzeń. Tego typu roślinom nie wystarczają grządki.
Niektóre z warzyw możesz wysiać do gruntu, inne najlepiej jest najpierw zasiać do skrzynek, a dopiero po 15 maja przesadzić do gruntu.
Kiedy na wyznaczonych grządkach posiejemy upragnione warzywa trzeba pamiętać, by okazać im odpowiednio dużo serca i własnej energii, bo tylko wtedy będziemy mogli cieszyć się ich smakiem. Trzeba je regularnie podlewać. Najlepiej rano, bo wieczorne podlewanie może zwabiać ślimaki, które żerują w nocy i lubią wilgoć. Warzywa warto też nawozić. Jeżeli chcemy mieć uprawę ekologiczną, wybierzmy naturalne nawozy, np. z pokrzywy.
Jeżeli zależny nam na pięknym wzroście naszych roślin warto zainwestować w niewielki tunel foliowy, który doskonale sprawdzi się, jako miejsce przechowywania i wzrostu rozsad oraz ochroni rośliny przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi.
Podsumowując – własny, nawet niewielki warzywniak to samo dobro, z którego można czerpać garściami smak i zdrowie, pod warunkiem, że poświęcimy mu odpowiednio dużo czasu i uwagi. Tak więc do dzieła!
Autor: Agnieszka Domanowska