askdom.pl
Twój regionalny portal nieruchomości - woj. Podlaskie

„Jak stworzyć idealną kuchnię” – inż. arch. Marta Ziemnicka cz.V – WYBORY I ICH KOSZTY

„Jak stworzyć idealną kuchnię” – inż. arch. Marta Ziemnicka cz.V – WYBORY I ICH KOSZTY

Cykl 1: kuchnia

CZĘŚĆ V - WYBORY I ICH KOSZTY

Zasada V – dostosuj zastosowane rozwiązania do możliwości budżetowych

Z każdym rokiem przybywa coraz więcej systemów kuchennych wypełniających szafki. Ma to na celu ułatwienie korzystania z mebli, by gotowanie stało się jeszcze przyjemniejsze. Do tego dochodzą różne materiały wykończeniowe, a wiadomo, że kuchnia z naturalnego drewna będzie kosztować dużo więcej niż taka wykonana z płyty wiórowej z laminatem. Dużo osób dochodzi do momentu gdy trafia na ten dylemat- wybrać tańsze rozwiązania czy zainwestować w droższe. Nie możemy zapominać, że kuchnia to jeden z największych wydatków w domu. Jednak też jeden z najbardziej trwałych. Krzesło czy kanapę możemy zmieniać nawet raz w roku, natomiast zakup kuchni to wydatek skumulowany na wiele lat. Po roku czy dwóch będzie za późno na wprowadzanie zmian. Podczas projektowania należy mieć to na uwadze. Często warto zainwestować w rozwiązania, które faktycznie umilą nam korzystanie z kuchni.


Kilka przydatnych systemów kuchennych:

  • jak najwięcej szuflad- dzięki nim dostęp do przyborów i produktów jest wygodny, przy okazji łatwiej zachować porządek niż na zwykłej półce
  • wąskie cargo (rekomenduję takie do maksymalnie 40cm szerokości)
  • systemy do szafek narożnych – by nie „nurkować” do środka szafki, by wyjąć coś, co jest schowane głęboko w kącie
  • szafki górne otwierane do góry- większa przejrzystość w szafce, mniejsza szansa by stuknąć się o front
  • wkłady na sztućce lub naczynia- dla zachowania większego porządku
  • kosze do sortowania np. śmieci

Część z tych systemów opisywałam we wcześniejszym poście. A następnym razem omówię dokładnie jeszcze więcej.

Warto pomyśleć o trwałości blatu – kamień to drogie rozwiązanie, lecz prawie niezniszczalne. Decydując się na naturalny kamień musimy wziąć pod uwagę jego właściwości- najlepiej sprawdza się granit, który jest teraz dostępny w wielu kolorach, jak i sposobach wykończenia- mat, połysk, szczotkowanie. Bardzo dobre właściwości przejawia blat z kwarcu (konglomerat). Mówiąc w skrócie, a nawet językiem laika, to połączenie naturalnego kamienia kwarcowego z żywicą. Jest dostępny w wielu kolorach, nawet występują całkowicie jednolite odcienie (coraz bardziej modne są jednolite białe blaty). Jest dostępny w takiej samej grubości jak naturalny kamień, właściwości też są zbliżone. Natomiast ilość dostępnych wzorów jest większa. Natomiast nie jestem przekonana do blatów kompozytowych akrylowych typu Hanex, Corian- kosztują niemało, a mimo to nie są tak trwałe jak kamień: trzeba uważać na zarysowania i stawianie gorących garnków. Ich największą zaletą jest niewidoczna linia łączenia krawędzi. Są jeszcze blaty ze spieku kamiennego, które także cechują się świetnymi właściwościami, mimo że mają jedynie 6-12mm grubości. Jeśli zależy nam by taki blat był grubszy, wykonawca nakleja spiek na płytę MDF i ładnie wykańcza krawędź. Pośrednim rozwiązaniem są blaty kompaktowe. To kilka sprasowanych i połączonych ze sobą warstw laminatu HPL, tworząc jedną zwartą płaszczyznę o grubości ok. 1cm. Cenowo wychodzi taniej niż kamienie, kwarce itp., natomiast jest bardziej wytrzymały niż zwykły blat laminowany. Trzeba tylko uważać na wybrany dekor-niektóre potrafią się rysować, choć teoretycznie nie powinny. Producenci zapewniają, że drobne zarysowania można łatwo naprawić np. prasując zarysowane miejsce żelazkiem przez pergamin. Nadal często wybierane są blaty laminowane. Wzorów jest mnóstwo, łatwo dobrać kolorystykę do wnętrza. Cena bardzo kusi. A przy założeniu, że będziemy kroić na desce, garnki stawiać tylko na podkładkach, a zlew i zmywarka będą dobrze zabezpieczone, taki blat również będzie służył nam przez lata i cały czas cieszył oko.



Piękne, naturalne drewno, wciąż modny wysoki połysk, czy też tania płyta wiórowa laminowana? Jaka będzie kolorystyka kuchni, a co za tym idzie- jakie materiały na fronty wybrać? To najtrudniejszy wybór. Często zapominamy o praktyczności i wybieramy to, co ładniejsze. I nie przeczę, estetyka jest ważna.

Jednak, gdy w projekcie mam ograniczony budżet, wolę zastosować lepsze systemy w środku szafek, a fronty zrobić tańsze. Ergonomia użytkowania jest moim zdaniem najważniejsza. Właśnie dlatego przed rozpoczęciem projektu podpytuję o planowany budżet. Wybór płyt wiórowych jest ogromny, można stworzyć piękną kuchnię. Co innego przy wyższych środkach finansowych- wtedy bez oporów wykorzystuję fronty drewniane, fornirowane lub z MDFu, które są trwalsze. Stolarze często polecają fronty akrylowe jako alternatywę MDFu lakierowanego, jednak ja odradzam, zwłaszcza jeśli mówimy o kolorze białym. Cenowo wychodzi podobnie, czasami taniej. Frontowa warstwa frontu akrylowego jest bardzo wytrzymała. Niestety odradzam ze względu na wykończenie obrzeża. Jest doklejane jak we frontach laminowanych i z czasem (zwłaszcza przy jasnych kolorach) potrafi się tam zebrać brud, kurz, a nawet żółty klej. Nie wygląda to estetycznie. Na ciemnych kolorach czy frontach w jakiś wzór (np. drewniany) nie jest to zauważalne, dlatego nie przeszkadza mi to w innych materiałach. Za to przy jednolitych materiałach szybciej widać jakiekolwiek niedociągnięcia. Z tego powodu lepiej gdy front jest lakierowany razem z krawędziami.


Spis treści

CYKL 1 : KUCHNIA




Odbierz własną kartę Programu Partnerskiego

i korzystaj z rabatów i usług

FIRM I SPECJALISTÓW

którzy zajmą się dla Ciebie