Obecnie trwają prace nad rozwojem portalu. Z uwagi na prowadzone działania serwisowe, część funkcjonalności może obecnie nie działać właściwie. Przepraszamy za niedogodności i prosimy o cierpliwość.

Zespół askdom.pl

askdom.pl
Twój regionalny portal nieruchomości - woj. Podlaskie

„Jak stworzyć idealną kuchnię” – inż. arch. Marta Ziemnicka cz.III – ROZWIĄZANIA SZYTE NA MIARĘ

„Jak stworzyć idealną kuchnię” – inż. arch. Marta Ziemnicka cz.III – ROZWIĄZANIA SZYTE NA MIARĘ

Cykl 1: kuchnia

CZĘŚĆ III - ROZWIĄZANIA SZYTE NA MIARĘ

Zasada III – dostosuj projekt do indywidualnych potrzeb i przyzwyczajeń

Zupełnie innej kuchni potrzebuje kawaler niż gospodyni domowa czteroosobowej rodziny. To miejsce wyjątkowe i powinno odzwierciedlać przyzwyczajenia i styl życia domowników. Piękna, duża kuchnia sprawdzi się u pasjonatów gotowania, którym przyda się każda dodatkowa szuflada i szafeczka. Natomiast jeśli lubimy gotowanie w gronie rodziny lub znajomych, warto pomyśleć o otwartej kuchni z dużą powierzchnią blatu roboczego, a nawet wygodną wyspą.

Racjonalnie należy też podejść do wyboru systemów kuchennych. Wysuwane kosze narożnikowe czy duże szafy z cargo wyglądają efektownie, jednak nie każdemu okażą się przydatne. Rozmawiając z inwestorami zawsze wspominam, że już przy projekcie mebli musimy się zastanowić nad przeznaczeniem każdej szuflady i szafki. Zwracam uwagę na detale, bo to one często wpływają na późniejszy komfort użytkowania. Powtarzam też, że warto korzystać z niestandardowych rozwiązań, bo kuchnia powinna dostosować się do użytkowników, nigdy odwrotnie. Dzisiaj przybliżę kilka praktycznych rozwiązań.

Cargo- nazwa większości znana. Jak ktoś do tej pory nie miał do czynienia z tym przydatnym akcesorium, a je zobaczy to od razu zapisuje na listę pragnień. Cargo może mieć różne wymiary. I tutaj zaczynają się schody 😉 Świetnie sprawdzają się carga podblatowe o szerokości 15, 20, 30cm-najczęściej przy zmywarce jako miejsce na kuchenną „chemię”, przy płycie grzewczej jako miejsce na przyprawy i butelki np. z olejami. Są też wysokie carga – mniej więcej wielkości lodówki. To najczęściej sprawdza się jako szafa spiżarniana. I tu jedna praktyczna uwaga- wysokie cargo wygląda pięknie, pozwala trzymać produkty w należytym porządku, a jednak bywa niewygodne. Na tak dużej powierzchni dużo zmieścimy, przez co otwieranie może się okazać trudne, ciężkie. Z tego powodu najczęściej w projektach rozdzielam tak wysoką wieżę na dwa cargo ustawione jedno nad drugim.

Innym sposobem przechowywania są szafy spiżarniane, tzw. „space tower”. I tutaj rozwiązań jest kilka. Wszystkie łączy jeden podstawowy element- wysoki front, drzwi do otwierania szafy. W środku możemy mieć wysuwane półki lub szuflady albo ciekawe systemy koszykowe.

A co z szafkami narożnymi? Niestety często stwarzają problemy. Kilka lat temu odeszliśmy od projektowania narożników w kształcie trapezu. Takie szafki były bardzo duże, głębokie, wymagały „nurkowania” do środka by wyjąć rzeczy z głębi. Systemy na planie koła niewiele pomagały. Teraz wstawiamy w tym miejscu szafkę w kształcie prostokąta z jednym otwieranym do boku frontem. Jeśli mamy duże sprzęty, np. frytkownicę, sokowirówkę, możemy przeznaczyć szafkę narożnikową z jedną półką w środku na przechowywanie tego. Sprzęty są duże, nie używamy ich codziennie, więc to się sprawdzi. W innych przypadkach używam dwóch systemów narożnikowych. Oba mają pełny wysuw, dzięki czemu bez problemu wyjmiemy produkty schowane w głębi. Systemy typu „nerka” (np. Peka Le mans) świetnie zmieszczą granki, patelnie, a nawet zastawę stołową. Natomiast do przechowywania produktów sypkich typu makaron, mąka, cukier doskonałe są systemy typu magic corner- w pełni wykorzystamy całą przestrzeń szafki i zachowamy porządek.

Jak widzicie, dylematów jest wiele. Chętnie pomogę się z nimi uporać i stworzyć projekt Waszej idealnej kuchni!

Jak widzicie, dylematów jest wiele. Chętnie pomogę się z nimi uporać i stworzyć projekt Waszej idealnej kuchni!

SPIS TREŚCI

CYKL 1 : KUCHNIA

POZNAJ BLIŻEJ HI HOME